A Spirulina egy egyszerű, egysejtű szervezet, amelyet évszázadok óta a különböző civilizációk táplálékkiegészítőként használtak. A spirulinát már az Asztékok fogyasztották a 16. század folyamán, és kutatások bizonyították, hogy Afrikában a 9. században használták Csádban. Ezek az ősi civilizációk a közeli édesvizű tavakból, patakokból, folyókból és halastavakból származó spirulinát szüretelték. Csád népe betakarította a spirulinát, kiszárította és a “dihé” -nek nevezett süteményükbe keverték. Akkoriban, ott, sok ember számára ez a tápláló szuperételből származó sütemény volt számukra a fehérje, a vitaminok és az ásványi anyagok elsődleges forrása napi étrendjükben.
Honnan származik a Spirulina?
A tudományos kutatások azt mutatják, hogy a cianobaktériumok (amelybe a spirulinát besorolják) ősi életforma volt, amely a földön létezett már 3 milliárd évvel ezelőtt. A csodálatos dolog az, hogy ez az ősi spirulina törzs természetes módon nőtt, szerves növényi vagy állati trágya nélkül.
Valójában sok szakértő úgy véli, hogy a spirulina nagy szerepet játszott a bolygó oxigéntermelésében. Továbbá azt gondolják, hogy a cianobaktériumok által termelt oxigén miatt végül más életformák is képesek voltak kifejlődni mintegy 2900 millió évvel később, amikor az első, kezdetleges életformák létrejöttek.
Vannak-e még ma is létező természetes spirulina források?
Igen. A spirulina tavakban, folyókban és halastavakban nő szerte a világon. Miközben hihetetlenül ellenáll a hőmérsékletnek és a környezeti ingadozásoknak, a legjobb minőségűek az érintetlen, nem szennyezett vízforrásoknál, közepesen magas hőmérséklet mellett és sok napfényben fordul elő. Emiatt a Hawaii-ban termesztett természetes spirulina a legtisztább és legerősebb.
Spirulina források
A Spirulina egy kékes-zöld alga, amely a világ egyik leginkább teljes szuperételének tekinthető. Azok számára, akik többet szeretnének megtudni erről a figyelemreméltó mikroalga-szuperétel egészségügyi előnyeiről, a Nutrex Hawaii összeállított néhány további spirulina információforrást.