A fehérjék az élet alapvető építőkövei, és mint ilyenek, kulcsfontosságú, hogy a spirulina hogyan hat az általános egészségre és a jó közérzet javításában. A spirulina, egy kékes-zöld mikroalga, amely leginkább édesvizű tavakban, halastavakban és folyókban fordul elő, a világ egyik leggazdagabb fehérje forrása. Tény, hogy a spirulina több fehérjét tartalmaz grammonként, mint a marhahús, a csirke, a hal vagy a szójabab.
A Spirulina és a fehérje
A fehérjék összetett aminosav-láncokból állnak, amelyek elengedhetetlenek az izmok és csontok kialakításához és javításához. Az aminosavak ugyanakkor számos más alapvető funkciót is szolgálnak a szervezetben. Például a fehérjékben megtalálható aminosavak felelősek az inzulinszintek szabályozásáért, az immunrendszer fenntartásáért, az ásványok egész szervezeten keresztüli szállításáért stb.
A fehérjékben megtalálható 22 aminosavból, nyolc fontos az egészséges testfunkciókhoz, de az emberi test nem képes őket termelni. Ezért ez a nyolc aminosav csak az étrenden keresztül vihető be. A fennmaradó aminosavak nem alapvetőek, mivel a szervezet már természetes módon termeli azokat. Annak érdekében azonban, hogy a szervezet képes legyen ezeket a nem esszenciális aminosavakat előallítani, az esszenciális aminosavak ehhez szükségesek,illetve megfelelő mennyiségű nitrogén szükséges a képzés kialakulásához.
Ellentétben a többi, más típusú fehérjével, a spirulina „teljes fehérjé” -nek minősül, mivel mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza. Ráadásul a spirulina fehérje 85 és 95% között emészthető, így az egyik legerősebb és leghatékonyabb fehérje. És mivel a spirulina sejtfalai nem tartalmaznak cellulózt, az aminosavak a szervezetben azonnal felszívódnak.
A Spirulina hogyan tisztítja a vért
A spirulina klorofilben gazdag és ez hihetetlenül hatékony vértisztítószer. Valójában ez a mikroalga tízszer akkora mennyiségben tartalmaz klorofilt, mint a hagyományos veteményesből származó zöldségek. A spirulina klorofilja segít a vörösvérsejtek felépítésében a testben, ugyanakkor a szervezetnek könnyebben felszívódó formájú magnéziumot is nyújt. Ez a kombinációja a klorofilnak és a magnéziumnak segít eltávolítani a méreganyagokat a véráramból, miközben a vért oxigénnel ellátja.
A spirulina kék színét a phycocyanin és az allophycocyanin, valamint más antocianinok alkotják. Ezek a fitonutriensek bizonyítottan segítik a fehérvérsejtek számának növelését a testben. Emellett a spirulinában megtalálható poliszacharidokról kimutatták továbbá, hogy erősítik az immunrendszert, fertőtlenítő hatást fejtenek ki, segítik a sugárszennyeződést és a nehézfémek eltávolítását a szervezetből, és javítják a csontvelő, a csecsemőmirigy és a lépsejtek funkcionális termelékenységét .